Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept

Co možná ještě nevíte o čaji......

0.0
Co možná ještě nevíte o čaji......

Postup přípravy

Čaj - nápoj pro někoho oblíbený, pro jiného zapovězený......nápoj obyčejný, který dokáže uvařit opravdu každý......ale opravdu každý ???
Už 5000 let trvá historie čaje. Podle nejstarší legendy se čaj pije už od roku 2737 před naším letopočtem. Jeho existenci tenkrát objevil úplnou náhodou císař Chen Nung, když mu vítr zavál pár čajových lístků do vroucí vody. Ať už to je pravda či nikoliv, čaj přesto patří mezi nejstarší nápoje na světě!
Dlouhou tradici má v Číně, ale i v Japonsku nebo Indii. V těchto asijských zemích bylo a je jeho pití vždy malým svátkem s velkým obřadem. U nás je tomu zcela opačně. My, Evropané, používáme v naprosté většině čajové sáčky (ty byly patentovány teprve před 105 lety), protože manipulace se sypanými čaji je pro nás zbytečnou ztrátou času :(.
Ale i tak se v České republice pití čaje těší oblibě. Pije ho 90% lidí a v průměru si každý Čech dopřeje ročně 260 šálků čaje. Kvalitnější čaj sypaný si kupuje jen asi 13% Čechů.

Víte že:
- čajovník je sice keř, avšak někdy dorůstá až do výšky 30 metrů! Kvůli pohodlí při sběru se ale na plantážích udržuje v maxim. výšce 1 metr. Po pěti letech se keříky mění za nové.
- bílý, zelený i černý čaj pochází z jednoho keře. Jde jen o rozdílný způsob jejich úpravy - zda projde oxidací či nikoliv.
- v tradiční čínské a indické medicíně se zelený čaj používal k zastavení krvácení, urychlení hojení ran, snižování horečky i krevního cukru.
- pravidelným pitím čaje se eliminuje vliv karcinogenních látek v potravě na organismus a snižuje riziko zubního kazu.
- ČAJ MUSÍ BÝT SAMOZŘEJMĚ NESLAZENÝ !!!

Spousta lidí si v poslední době kupuje ledové čaje na místo balených vod. Občasné pití není vůbec špatné, hlavně vychlazený čaj krásně osvěží v parném létě, ale pít stále bychom ho neměli. Ledový čaj obsahuje příliš cukrů a taky různé ne moc zdravé příměsy a antioxidanty.

V testu jednoho nezávislého týdeníku, jsem se dozvěděla, že ledovým čajem číslo jedna v anketě O nejlepší čajový pohár, byl zvolen čaj NESTLÉ BAUCH a druhý skončil NATIVA RAUCH.

Ale zpět ke klasickému čaji u nás a to je čaji porcovanému..... Porcovaných čajů je již dnes nepřeberné množství. Kromě klasiky - černého, zeleného a ovocného čaje, najdeme čaje bílé i polozelené, aromatické směsi čaje, koření, květů i čajů bez příměsi. Z bezkofeinových jsou to čaje ovocné, bylinkové a jejich směsi, díle africký rooibos a jeho ovoněné varianty. Je jich prostě spousta, vybrat si může opravdu každý.

Kdysi před xxx lety jsem dostala krabičku čaje z dovozu " ze západu". Tenkrát to byla velká rarita, jedním čajovým pytlíkem jsme obarvily 2 až 3 čaje, protože to bylo nedostatkové a vzácné zboží. Nádherná krabička s překrásnými papírovými přebaly jednotlivých čajů.....tehdy začala vznikat moje sbírka čajových přebalů, která dneska činí zhruba kolem 2500 druhů čajových přebalů z celého světa.

Ale zpět k čaji:
Dobrý a kvalitní čaj nám může pomoci získat ztracenou rovnováhu, povzbudí nás, dodá nám energii a chuť do života. Stačí si pouze vybrat....a pak si udělat pohodlí a klid a vychutnat si každý doušek tohoto tradičního nápoje......

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kalimera 12. 2. 2009, 13:43
Den bez čaje si ani nedovedu představit :-$. A určitě máte pravdu, sypané čaje se s "pytlíkovými" nedají srovnat +o(. Někomu možná připadají drahé, ale vzhledem k množství nálevů, které lze připravit a hlavně kvalitě a chuti se určitě vyplatí. (Y) Holt "pití čaje" je umění a krásné (F).
avynka 20. 2. 2009, 0:13
@kalimera To máte pravdu (Y). Ale myslím si a snad je to pravda, že se lidi zase dost vrací k pití čaje. Asi už přišli na to, že pití umělých limonád se spoustou chemie a umělých sladidel a barviv, není to pravé ořechové :-p *-). Nedávno jsem četla, že dlouhodobé sledování účinků pití zeleného čaje, zcela jasně prokazuje, že v místech, kde se pěstuje (a tedy kde se ve zvýšené míře i pije), je prokazatelně nižší výskyt rakoviny než jinde. Čaj také obsahuje třísloviny, kofein a silice, jejichž účinky se využívají při léčbě arteriosklerozy, vysokého krevního tlaku, nemoci jater a ledvin a především je jejich prevencí. Zelený čaj se používá jako doplněk při hubnutí, protože napomáhá rozpouštění tuků a příznivě ovlivňuje trávení. Je to čistě přírodní produkt, ne jako výše zmíněné limonády ;-).... Jo a ještě se možná málo ví, že zelený čaj se může přelívat dvakrát i třikrát (na rozdíl černého, který zaléváme jen jednou), protože zelený čaj přelitý podruhé a potřetí je chuťově lepší. Je vhodný třeba v horkých dnech, kdy šálek teplého či studeného čaje dokáže snížit teplotu organismu až o 2 stupně.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie